InstaVer Systems specialiseert zich in werken met DALI

InstaVer Systems specialiseert zich in werken met DALI

InstaVer-DALI

Sinds de oprichting van InstaVer Systems in 1993 voerde de systeemintegrator een groot aantal projecten uit waarin het installaties met KNX én DALI integreerde. InstaVer Systems gebruikt deze kennis en de kennis uit een internationale cursus over DALI nu bij de uitvoering van diverse exclusieve DALI-projecten. De systeemintegrator verzorgt de softwarematige inbedrijfstelling van projecten met uitsluitend DALI-componenten, maar heeft ook een webshop met daarin DALI-componenten. Bovendien werkt InstaVer Systems aan een DALI-2-cursus.

“Vanuit de markt kregen we van verschillende installateurs de vraag of we onze werkzaamheden ook in DALI-projecten konden uitvoeren”, zegt Marko Wichertjes, salesmanager bij InstaVer Systems. “Omdat we dagelijks in aanraking komen met DALI besloten we dit vraagstuk op te pakken en ons dienstenpakket uit breiden met projecten waarin we uitsluitend DALI-componenten toepassen.”

Kennis in huis
Wichertjes legt uit dat de medewerkers van InstaVer Systems over ruime kennis van DALI-systemen beschikken. “Van alle gecombineerde KNX/DALI-projecten, die we eerder uitvoerden, hebben we veel geleerd over DALI-componenten. We dragen hierdoor de technische kennis van de specificaties, zoals de benodigde kabellengte en andere parameters van de verschillende, soms fabrikantafhankelijke softwaretoepassingen, standaard met ons mee. KNX en DALI zijn qua type protocol ook een beetje broer en zus van elkaar; ze hebben verschillende overeenkomsten en kunnen goed met elkaar ‘praten’.”

Praktijkervaring
InstaVer Systems deed verspreid over het land al de nodige ervaring op met projecten waarin enkel het DALI-protocol werd gebruikt. Zo integreerde InstaVer Systems bij de Sint Maartenskliniek in Ubbergen verschillende componenten van Lunatone, Esylux en Wago in het gebouwautomatiseringssysteem. Een ander project waarbij de systeemintegrator enkel componenten via het protocol DALI met elkaar verbond was de Zeesluis IJmuiden. InstaVer Systems werkte verder aan meerdere vergelijkbare projecten binnen de utiliteit waar enkel DALI-componenten werden toegepast.

DALI webshop
Om te zorgen dat InstaVer Systems bij de DALI-projecten altijd over de juiste componenten beschikt, heeft de systeemintegrator een eigen webshop opgezet met alle producten die in deze projecten van pas komen. “In de webshop DALIwarehouse.com, vinden onze klanten een ruim aanbod van systeemcomponenten, actoren en sensoren en bedieningsapparaten die compatibel zijn met DALI”, zegt Wichertjes. “Door de belangrijkste componentenoverzichtelijk op deze website aan te bieden, hoeven ze niet onnodig lang te zoeken naar onderdelen voor het project. We blijven het assortiment uitbreiden, zodat onze klanten voor hun projecten kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid van componenten. Het enige wat we niet verkopen zijn de armaturen, die vallen buiten ons specialisme.”

DALI-2 cursus
Op basis van alle kennis die InstaVer Systems heeft opgedaan tijdens het werken met DALI, ontwikkelt de systeemintegrator nu ook een cursus. “We merken dat veel partijen in de markt behoefte hebben aan een manier om meer te leren over het werken met DALI-2”, vertelt Wichertjes. “Daarom besloten we naast de beschikbare KNX-trainingen een speciale cursus over DALI te organiseren. Momenteel zitten we in de voorbereidende fase: we verzamelen onder andere informatie bij de fabrikanten die DALI-componenten maken. Tijdens de meerdaagse cursus leren we de cursisten onder meer het verschil tussen DALI en DALI-2, de opbouw van DALI, de elektrotechnische kant van het protocol, het samenstellen van DALI-installaties en natuurlijk hoe je deze configureert. Zodra de coronapandemie wat is gaan liggen, starten we de eerste DALI-2 cursussen.”