Met vereende krachten werken aan succesvolle projecten

Met vereende krachten werken aan succesvolle projecten

Al sinds 2014 zijn er intensieve contacten tussen BINX Smartility en InstaVer Systems. In hun zoektocht naar een systeem integrator, die kon helpen bij het toepassen van gebouwautomatisering via KNX, kwam BINX Smartility terecht bij InstaVer Systems. Het project was een succes en de samenwerking tussen beide bedrijven kreeg een vervolg; in de jaren erna werkten InstaVer Systems en BINX Smartility in vele projecten samen.

Door de jaren heen realiseerden beide bedrijven de meest complexe projecten met gebouwautomatisering. Van musea tot scholen en van zorgcomplexen tot sporthallen; overal waar automatisering met KNX- of DALI-systemen gewenst was, verzorgde InstaVer Systems de uitvoering ervan.

Onderling vertrouwen
Volgens Marcel Luijckx, directeur en mede-eigenaar bij InstaVer Systems, is een groot onderling vertrouwen erg belangrijk bij dergelijke complexe gebouwautomatiseringsprojecten. “Dat vertrouwen kun je alleen verdienen door in de praktijk te laten zien dat je een goede oplossing kunt realiseren. Tijdens onze eerste samenwerking was KNX voor veel partijen nog onbekend terrein. Doordat we deze eerste opdracht voor BINX Smartility tot een goed einde brachten, groeide dat vertrouwen. Tijdens de hierop volgende samenwerkingen nam het vertrouwen verder toe.”

Eerste kennismaking
BINX Smartility-directeur Bart Wopereis weet nog goed hoe hij voor het eerst in contact kwam met InstaVer Systems. “We zochten een partij die veel van gebouwautomatisering afwist”, vertelt Wopereis. “Een fabrikant verwees ons toen naar InstaVer Systems. Na een goed gesprek met Marcel Luijckx vroegen we InstaVer Systems om als onderaannemer het stukje gebouwautomatisering op te pakken. Dat beviel uiteindelijk zo goed dat we met hen zijn blijven samenwerken. Inmiddels werken we al acht jaar samen bij grote en middelgrote projecten.  Niet meer als aannemer en onderaannemer, maar als volwaardige partners. InstaVer Systems is vormt bij die projecten een belangrijke kennispartner en leverancier. Op basis van de gegevens die wij aanleveren, weten ze altijd een goede oplossing te creëren.”

Compleet voorstel
“Uiteraard is elk project anders”, zegt Wopereis. “Bij sommige projecten kunnen we zeer gedetailleerde gegevens aanleveren als input, maar in andere gevallen bestaat onze briefing voor de gebouwautomatisering uit heel basale informatie. Het mooie is dat InstaVer Systems altijd met een voorstel komt waarmee we verder kunnen. Ze proberen bij het maken van zo’n voorstel direct het hele project ‘rond’ te denken: ze denken verder dan alleen de eigen opdracht en maken direct de verbinding met het hele project. InstaVer Systems biedt dus altijd een complete oplossing aan. Dat is voor mij echt een meerwaarde in onze samenwerking.”

Goede band
Wopereis geeft aan dat het contact tussen BINX Smartility en InstaVer Systems erg goed is. “De klik met de mensen waarmee we samenwerken is stevig en dat vind ik belangrijk. Je doet uiteindelijk toch zaken met mensen en niet met een bedrijf.” Die nauwe band resulteerde bij veel projecten tot een mooi eindresultaat. Het meest prestigieuze project dat BINX Smartility en InstaVer Systems samen oppakten, is volgens Luijckx en Wopereis de bouwkundige renovatie van de binnenkant van de Lochal in Tilburg. Het project werd in 2018 maar net tweede in de verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar. In de vergaande renovatie van de Lochal verzorgde InstaVer Systems de automatisering. “De Lochal is een combinatie van ontmoetingsplek, bibliotheek en cultureel centrum ineen”, vertelt Harrie Piepers van BINX Smartility. Piepers was tijdens het renovatietraject als projectleider verantwoordelijk voor het opknappen van de Lochal. “Ten tijde van dit project was BINX Smartility nog niet zo heel lang actief. De werkzaamheden bij Lochal waren als het ware een belangrijke test voor ons bedrijf of we die combinatie van bouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden goed konden invullen.”

Samen sterk
“Het installatietechnische deel van de renovatie bestond onder meer uit het vervangen van de verlichting door DALI-armaturen. De verlichting moest ook op afstand aan te sturen zijn. Hierbij kregen we hulp van InstaVer Systems, omdat het best een complex nasturingssysteem was.” Wopereis: “We hanteren vanuit BINX Smartility standaard een werkwijze waarin de E- en W-zijde zijn geïntegreerd. Voor de brede opdrachten, waarin we zowel de bouwtechnische werkzaamheden als de installatietechniek op ons nemen, kijkt InstaVer Systems met ons mee. Zij adviseren hoe we de installatietechniek en de regeltechniek het beste kunnen integreren. Met hun specialistische blik en hulp brengen we zo elk project tot een goed einde.”