Ultiem wooncomfort dankzij inregeling InstaVer Systems

Ultiem wooncomfort dankzij inregeling InstaVer Systems

Bewoners van twee luxe villa’s in Noord-Holland bedienen alle intelligente apparaten in hun woning eenvoudig met één druk op de knop. InstaVer Systems verzorgde in nauw overleg met de installateurs de inregeling van alle componenten in de luxe woningen. Hierdoor zijn de slimme installaties niet alleen perfect afgestemd op de wensen van de bewoners, maar zijn deze ook via één applicatie eenvoudig aan te sturen.

Voorafgaand aan een flinke verbouwing van de villa’s, klopte de installateur bij InstaVer Systems aan met de vraag om mee te denken over de inregeling van de slimme installaties in de woningen. “Op basis van de wensen van de bewoners adviseerden wij de installateur hoe we het beste te werk konden gaan”, vertelt Rik van Vuuren. De system integration specialist bij InstaVer Systems vertelt dat InstaVer Systems onder andere de software en componenten inregelde en aanleverde voor het project. Verder zorgde de system integrator voor de ruimtethermostaten die per woonruimte de warmtepompen en cv-ketels aansturen om naar de behoefte van de bewoners te verwarmen of koelen.

Heldere communicatie
Van Vuuren geeft aan dat de sleutel tot het succes van projecten met slimme woningen en gebouwen zit in de samenwerking met de installateur. “Het is heel belangrijk dat je exact weet wat de toekomstige bewoners willen en wat de installateur nodig heeft om deze wensen te realiseren. Daarom werken wij altijd nauw met de installateur samen en overleggen we over alle details. Dat kan heel ver gaan. Bij bepaalde tasters heb je bijvoorbeeld vier mogelijke standen, waarbij je van tevoren precies moet weten welke stand moet zorgen voor welke actie. Je wilt het inregelen natuurlijk direct goed doen, zodat je achteraf zo min mogelijk hoeft aan te passen. Het is daarom van belang om samen duidelijk in kaart te brengen wat er moet gebeuren en hoe je dit wil realiseren.”

Inregelen
“Als alle informatie binnen is, starten we met het definitieve ontwerp”, vervolgt Van Vuuren. “Zo zorgen we ervoor dat bij het opsturen van de componenten deze al voor 80% zijn ingesteld. Tijdens en na de installatie komen we op locatie langs om de laatste puntjes op de i te zetten. We vragen dan aan de bewoners om alle verbeterpunten te noteren en komen na twee à drie maanden nog een laatste keer langs om waar nodig de instellingen aan te passen op basis van hun ervaringen en wensen.”

Maximaal gebruiksgemak
De aanpak van Van Vuuren wierp zijn vruchten af: de bewoners van de twee luxe villa’s kunnen de vele installaties zeer gemakkelijk bedienen. “De woningen beschikken onder andere over dimbare DALI-verlichting, een zwembad met temperatuurregeling en RGBW-verlichting voor bijzondere kleurenscenes”, zegt Van Vuuren. “En al deze installaties zijn eenvoudig via een applicatie aan te sturen. Dat kan zowel via de smartphone of tablet, met behulp van visualisatie in of buiten de woning zelf of via de tastschakelaren in de woning. Op basis van de klantwensen creëerden we verschillende soorten scenes die de bewoners met één druk op de knop kunnen activeren. Denk daarbij aan een scene voor avondje tv kijken op de bank of aanwezigheidsvisualisatie wanneer de bewoners weg zijn. Zo bieden we de eindklant zoveel mogelijk gemak om het wooncomfort te maximaliseren.”