‘Met eVizion maken we gebouwautomatisering flexibel en overzichtelijk’

‘Met eVizion maken we gebouwautomatisering flexibel en overzichtelijk’

De wat oudere systeemintegrator herkent ze nog wel; panelen met tientallen lampjes die oplichten om een (storings)melding aan te duiden. Voorheen was dit dé manier om signalen van de gebouwautomatisering te visualiseren. Een korte omschrijving boven of onder het lampje gaf aan om welke installatie en/of ruimte het ging. Al in 2008 ontwikkelde InstaVer Systems onder de naam eVizion een eigen visualisatiesysteem waarmee zij gebouwautomatisering veel flexibeler en overzichtelijker maken.

“Wij herkenden al vroeg de vraag uit de markt naar een flexibelere en overzichtelijkere manier om meldingen vanuit geautomatiseerde installaties inzichtelijk te maken”, zegt Marcel Luijckx, directeur en mede-eigenaar bij InstaVer Systems. “Een belangrijke eigenschap die we de eerste versie van eVizion meegaven was een ‘digitale’ plattegrond. Daarop maakten we de aangesloten installaties in het gebouw zichtbaar. Dit vergrootte de overzichtelijkheid van de status van de slimme installaties voor de gebouwbeheerder.”

Flexibele ruimte-indeling
Een andere, unieke eigenschap van eVizion is de mogelijkheid om wanden tussen ruimtes toe te voegen of weg te halen op de plattegrond van de (kantoor)gebouwen. Luijckx: “Het kunnen aanpassen van de indeling van de ruimte was een tweede behoefte die we in de markt signaleerden toen we eVizion ontwikkelden. Door deze mogelijkheid in eVizion in te bouwen, kan de gebouwbeheerder ruimtes samenvoegen tot één ruimte wanneer de indeling van het gebouw verandert. De aangesloten installaties herkennen de nieuwe indeling. Wanneer de gebouwbeheerder in het systeem opdracht geeft de lichten in te schakelen in deze nieuw ontstane ruimte, gaan alle lichten aan die tot deze nieuwe ruimte behoren. En dus niet alleen de lichten die in de oude situatie tot die ruimte behoorden. Dat lijkt logisch, maar de flexibiliteit om zo met de ruimte-indeling te spelen in visualisatiesystemen was er nog niet voor we eVizion lanceerden. Voorheen moest de system integrator ter plaatse komen om te zorgen dat hij de regeltechniek én visualisatie aanpaste aan de nieuwe situatie.”

Van controle naar managen
Inmiddels is eVizion ook uitgerust met een zelflerende functie en tijdklok en is het visualisatiepakket compatibel met zonweringsystemen, klimaatinstallaties en brandmeldinstallaties. “Je kunt het een beetje vergelijken met een smartphone”, aldus Luijckx. “Ook daar heb je een verzameling van applicaties die zichtbaar zijn en die je kunt aansturen.” Luijckx geeft aan dat InstaVer Systems zijn eigen visualisatiesysteem verder blijft ontwikkelen. “We zijn druk bezig met ‘eVizion 2.0’, zoals we het intern noemen. Het grootste verschil met het oorspronkelijke product dat we op de markt brachten, is de verschuiving naar het actief managen van de aangesloten systemen. Op het moment dat we eVizion uitbrachten, lag de nadruk op het inzichtelijk maken van de status van de installaties zodat men kon zien waar uit het gebouw een melding vandaan komt. Die focus verschuift nu naar het actief aansturen van installaties met het visualisatiesysteem en het verzamelen van informatie over de werking van de systemen. Denk daarbij aan het aantal uren dat een lamp per dag brandt, het totaal aantal branduren per jaar of het testen van de noodverlichting. Zo kan de technische onderhoudsdienst nagaan hoe het met installaties is gesteld en kijken of er besparingsmogelijkheden zijn.”

Voor elk soort gebouw
Zodra de geüpdatete versie van eVizion gereed is, past InstaVer Systems deze toe bij het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis gaat dit visualisatiesysteem onder meer gebruiken om de nieuwe noodverlichting goed te kunnen managen via het gebouwbeheersysteem. Ook het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en de TU Delft gebruiken de visualisatiesoftware. “Onze klanten zijn erg tevreden over de stabiliteit en de mogelijkheden van het systeem”, zegt Luijckx. “Een groot voordeel is daarnaast dat eVizion geschikt is voor alle soorten gebouwen; van de luxe woningbouw tot commerciële kantoren, hotels, grote ziekenhuizen en politiebureaus. Bovendien is het softwarepakket inmiddels compatibel met de meest belangrijke standaarden. Dit betekent dat alle automatiseringssystemen die volgens protocollen als KNX, BACnet of Dali werken, probleemloos en direct binnen eVizion te integreren zijn.”